AVI Volendam blijft bij de tijd

Ons team blijft altijd kritisch kijken waar het beter kan. Zo maken we voortdurend verbeteringen op het gebied van duurzaamheid, door bijvoorbeeld plasticgebruik te reduceren en zoveel mogelijk te recyclen. Pasgeleden heeft ook ons ERP-systeem een upgrade gehad!

Complex productieproces
We leveren ongeveer 1500 eindproducten. Een deel daarvan is eenmalig, voor een ander deel plaatsen klanten herhaalorders. Het basismateriaal voor elke verpakking is wel hetzelfde. Dit wordt op drie verschillende afdelingen door ongeveer 40 AVI-medewerkers omgetoverd tot een maatwerk eindproduct. Eerst wordt het kunststof granulaat verwerkt tot een folieproduct. Dat folieproduct kan vervolgens bedrukt worden en tot slot wordt het product nabewerkt (geseald, gesneden, opgerold etc.). Je kunt je voorstellen dat het eenmalige karakter en de onvoorspelbaarheid van herhaalorders het planproces best lastig kan maken, zeker omdat wij altijd een snelle service willen leveren. Toch hebben we de productie 25 jaar lang gepland in Excel en met plastic bakjes. Dat kon beter!

Automatisering
Nu zijn we overgestapt op Exact voor Productie in combinatie met de Smart Production Suite van partner Smart Production Solutions. Een logische stap, omdat we eerder al tevreden waren met Exact voor DOS en Exact Online. Exact voor Productie gebruiken we voor verkoop, werkvoorbereiding en de boekhouding. De aansturing van de werkvloer gaat nu via Smart Production Solutions. De werkorders worden gepresenteerd op tablet computers, en de bewerkingstijden worden ook daarop geregistreerd. We zijn daardoor goed op weg naar een papierloze werkvloer.

Even wennen
Het blijft altijd spannend hoe de overgang naar een nieuw systeem verloopt. De grootste uitdaging was de massabalans. Voorheen werd op papier bijgehouden hoeveel kilogram kunststof granulaat er verbruikt werd, en hoeveel kilogram product er gereed gemeld werd. De verschillen konden verklaard worden uit verschillende soorten snijverliezen. Het was puzzelen om dit goed in Exact Online te krijgen, maar inmiddels is ook dit helemaal op orde.

Doorgroeimogelijkheden
Het grootste voordeel van de automatisering is dat we in de toekomst nog beter in staat zijn om te blijven verbeteren. De volgende verbeterslag is de registratie van storingen van machines, en de registratie van kwaliteitskenmerken zoals foliediktes en uitval in Exact. De standaarden van BRC Packaging (wereldstandaard voor verpakkingsmateriaal) en ISO 9001:2015 worden regelmatig geactualiseerd en aangepast. Zo hebben we naar aanleiding van de introductie van versie 6 van BRC ook de “vrijgave van de productielijn” in SPS geïmplementeerd. Daardoor krijgt voedselveiligheid altijd de aandacht die het verdient.

Kortom: wij zijn (en blijven) helemaal up-to-date!